От 16 години конкурсът се провежда ден преди Трифон Зарезан, но утре е последният срок, в който се приемат проби за състезанието.

Входът за домашната изба на Петко Чиликов е под замръзналата астма на двора му в село Крумово. Неговото вино неведнъж е печелило награда.

През 2006 г. на конкурса в Асеновград му донася и приза за най-добър майстор. Сега Петко отново се стяга за надпреварата.

Петко Чиликов - майстор на домашно вино: "Тази година като година беше добра. Но накрая се изсипаха много дъждове и малко се разводни гроздето".

Това определено влияе на виното, но пък в подобни моменти майсторлъкът се откроява най-добре, казват от журито. Те са седем професионалисти в бранша, които оценяват по двадесетобална система бистротата, аромата и най-накрая - вкусът на виното.

Стефанов, член на журито: "Има и такива вина, които ни изненадват с качествата си, с новостите, които прилагат - явно, че те се учат".

Иван Иванов не крие, че е ученик на призьора от 2006 година, но и, че към наученото от него, прибавя и свои умения. За да стане първи в Асеновградското състезание, ще заложи на мавруда.

Иван Иванов: "Всички плодове, за които може да се сетите - и на боровинка, и на дюля, и на круша, и на слива - всички заедно ги има вътре".

Маврудът е традиционен сорт грозде за Асеновградския край и не е пресилено да се каже, че тук хората дори се гордеят с него.

Христо Грудев, кмет на Асеновград: "Както се казва в нашата градска история, така го произвеждаме, че може да се носи в кърпа".

Колко домашни майстори и с какво вино ще участват в надпреварата тази година, ще стане ясно утре. Наред с 60-литровото буре и паричната премия обаче, победителят тази година ще получи и още една награда - името му ще украсява сайта на Асеновград чак до идния януари.