Жители на Краков протестираха срещу решението Лех Качински да бъде положен в кралския замък Вавел. Според недоволните,  загиналият държавен глава не е от ранга на погребаните там крале и държавници.

По улиците на града излязоха няколкостотин демонстранти. Решението бе обявено снощи от архиепископа на Краков кардинал Дзивиш. Протестиращите недоволстват, че на Качински ще бъде отдадена толкова висока чест заради симпатиите между неговата партия Право и справедливост и католическата църква.

"Много хора смятат, че ако господин президентът нямаше такива големи връзки и покровители като брат му например, със сигурност нямаше да бъде погребан тук”.

"Не бива, тъй като не е велик държавник, нито е прочут творец, нито е бил крал като всички онези хора, които са погребани в катедралата”.

Ако бъде погребан в криптата на катедралата в замъка, гробът на Качински ще бъде до маршал Пилсудски. Той е най-големият полски държавник между двете световни войни. Там са положени още останките на двама светци от полски произход, на писателя Адам Мицкевич и на революционера от 18-и век Тадеуш Косцюшко, който е национален герой на Полша, Литва и Съединените щати. В катедралата са короновани полските крале. Там са гробовете на 17 от тях, сред които и Владислав Варненчик.

Междувременно стана ясно, че на погребението на полския президент ще присъстват президентите Барак Обама и Никола Саркози. От Москва съобщиха, че вероятно и Дмитрий Медведев ще присъства на церемонията.