Министър Масларова предупреди за тревожната тенденция училищата да дават фалшиви бележки на ученици за редовно посещаване на учебните занятия, за да запазят числеността на паралелките.

У нас липсвала образована и качествена работна сила, затова, според социалното министерство, е недопустимо да се саботират опитите родителите да бъдат задължени да пращат децата си на училище.

През тази година на близо 4 хил. семейства всеки месец са спирани социалните помощи, защото децата им не ходят редовно на училище. Само, че тези родители често имат за съюзник - учителите и директорите на училища.

Когато санкционираме децата един месец, защото не ходят на училище и спрем помощта, санкционираме ги втори месец и спрем помощта, на третия месец директорът или учителите дават бележки, че децата ходят на училище, за да не им се намаляват паралелките и да не губят работните си места, обяснява Масларова.

През 2007-а над 1000 семейства са декларирали неверни доходи, а 50 хил. искат да получават социални помощи, но без да полагат задължителния петдневен обществено полезен труд.