Парадоксът се обяснява с редовната употреба на червено вино и по-точно на съдържащия се в него антиоксидант - резвератрол. Към тези теории проявяват интерес и в България, където лекарите следят откритията на колегите си по света.

Проучванията през последните 5 години сочат, че най-вероятно червеното вино предпазва от много болести, а е възможно и да лекува някои от най-страшните диагнози като рак на дебелото черво или диабет. Резвератролът всъщност е антиоксидантна молекула, която в комбинация с другите антиоксиданти във виното въздейства върху увредените тъкани.

Д-р Александър Павлов: "Доказано е, че по-напредналите форми на живот - кръгли червеи, плодови мушици, рибите и мишките живеят много по-дълго, когато към храната им е добавен резвератрол. Нещо повече – мишки, хранени с изключително мазна храна, нямат чернодробни, сърдечни или мозъчни проблеми и живеят по-дълго.

При животните резвератролът така предпазва сърцето и мозъка, че при инфаркт или инсулт, се причиняват минимални тъканни увреждания. А при умишлено стесняване на аортата с цел предизвикване на сърдечна недостатъчност, той изцяло възстановява помпената функция на сърцето. Дори минимални количества от него изцяло премахват плаките от възрастния мозък".

Националният раков институт е започнал две човешки клинични проучвания - едното за превенция на рак, а другото върху пациенти с рак на дебелото черво. Междувременно тече и проучване на фармацевтичната форма на Резвератрол срещу диабет.

Най-обнадеждаващото до момента е, че 75% от пациентите с рак на дебелото черво, които редовно консумират червено вино, са живи на десетата година от поставяне на диагнозата срещу 47% от пациентите с несистемна консумация на червено вино. Според лекарите, най-лековито е младото червено вино, а най-подходящата доза е по половин бутилка на вечеря.