Като тях са общо 250 хиляди българи в цялата страна. Към всички тях, здравният министър отправи предупреждението, че недобросъвестни търговци не се свенят да изкарват пари, дори и на техен гръб.

Радослав Гайдарски, министър на здравеопазването: "Не се заблуждавайте от рекламните издания и от проспектите, които получавате, и от рекламите на лекарствените средства, и особено от данните, които получавате от нашите главни специалисти, има заинтересованост, има финансови интереси, и всичко това понякога пада общо върху здравното министерство, защото се рекламира един препарат който още не е изпитан, за който не се знае какво ще бъде неговото въздействие след 3 или 5 години".

Здравното министерство и пациентската организация ще започнат работа по нов проект за информираност на болните.

От следващата година парите за лечение на онкоболните се увеличават с 30 милиона, за тази година средствата са 90 милиона.

Радослав Гайдарски: "Знам, че и тези пари недостигат, но с 30 милиона повече голямата част от нуждите на хората, които имат такива заболявания ще бъдат покрити".

И тази година болниците, независимо дали имат просрочени задължения или не, ще получат средства от министерството в размер на 25 милиона лева за нова апаратура и ремонти. Министърът обаче се закани на болниците с дългове.

По данни на Националния раков регистър, всяка година около 1000 жени в България се разболяват от рак на шийката на матката.

Около 700 от тях умират. Срещу този тумор има ваксина.

Причината за високата смъртност е липсата на ранна профилактика на рака на шийката на матката, убеден е д-р Димитър Георгиев.

Д-р Димитър Георгиев: "Заразяването става само по полов път. Ракът е единственият солиден тумор, за който се знае със сигурност, че се причинява от вирус. За съжаление, контрацептивите и кондомите, които се използват, не предпазват от рак на маточната шийка".

Съвременната гинекология разполага с 3 метода за диагноза на този тип рак. Единият от тях - цитонамазката - струва 20 лева. Тестът за човешки папилома вирус, който е причинител на заболяването, струва между 50 и 70 лева.

Три са апаратите за този тест в страната, намират се в клиники в София. Според доктор Георгиев, държавата трябва да поеме своята роля в предпазването от злокачественото заболяване.

Д-р Димитър Георгиев: "В момента НЗОК недофинансира цитонамазките като метод на профилактика срещу рака".

Съществуващите ваксини трябва да се поставят между 10 и 28-годишна възраст. И да се повтарят през 7 години, обясняват лекарите.

Десислава Златкова: "Профилактични прегледи на всеки 2 години намаляват до минимум риска от рак на шийката на матката".

Лили Асенова е една от жените, при които е открит вируса, причиняващ рак:

"Поради ранното откриване, нещата се развиха много благоприятно за мен. Когато се открие навреме едно такова заболяване много бързо се лекува".

Казва, че е изключително важно родителите на момичетата и младите жени да имат достатъчно информация, за да се предпазят.

Днес Лили Асенова е председател на Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката. Тя и колегите й отговарят на въпроси за вируса и по телефона, насочват към специалисти. Информацията за заболяването е достъпна на сайта на сдружението - hpvgard.