Огромен пожар бушува край Вакарел. Огънят опустоши повече от 5 хиляди декара треви и горски терени. Пламъците са в непосредствена близост до магистрала "Тракия”, но и до вилна зона, в която има стотици къщи.

Към момента пожарът е напълно локализиран, все още огнеборците гасят малки огнища. Тревата, храстите, дори дърветата в терените, през които огънят вече мина, са напълно опожарени.

В порушаването на пожара се включиха 9 пожарни, 40 пожарникари, дори и специален хеликоптер. Освен за движението по магистрала „Тракия”, голям бе проблемът и за вилна зона Ръжана, но пожарникарите уверяват, че опасност за хората няма.

Огънят пламнал малко преди обяд. Разтревожени хора започват да звънят на телефон 112 за пожар край Вакарел. Силният вятър и напичащото слънце бързо разнасят пламъците на няколко декара треви, сухи храсти и дървета. За пожарникарите тук това е пореден пожар - предишните били по вина на местните.

"Съмнявам се, че пак е небрежност от страна на жителите на махалата", коментира Пламен Зашев, директор "Пожарна безопасност”.

На по-малко от километър от огъня е вилната зона Ръжaна. За хората тук това е трети голям пожар. Преди 10 години такова бедствие изпепелило домовете им.

Силният дим на няколко места застилаше и автомагистрала „Тракия”. Въпреки това движението не беше нарушено, но се контролираше от пътни полицаи.

И още пламъци

Два големи пожара бушуваха край Земен и Дупница, още няколко малки пък са потушени в страната. Тази нощ пламъци стреснаха шофьорите по международен път Е 80 край село Габер. Там горя сметището, което по-късно беше засипано с пръст.

Локализиран от едната страна е пожарът, който изпепели 500 декара смесени гори и около 6000 декара сухи треви и храсти в Пернишко. Противопожарните сили са насочени за локализирането и на другата страна на пожара. На място има пет пожарни екипа с 20 пожарникари.

Над 200 дка сухи треви, борова и букова гора изгоряха при пожар в бобошевското с. Висока могила, съобщиха от полицията в Кюстендил. Пожарът е локализиран, но гасенето му продължава. От полицията уточниха, че няма пострадали хора, спасени са били и къщите в района.

Потребител, който ни изпрати кадри в "Аз репортерът” разказва, че движението не е било отклонено и той е минал буквално на метър от тези внушителни пламъци.

От служба „Пожарна безопасност” за пореден път призоваха хората да бъдат по-внимателни - пожарите в момента избухват или около обработваеми земи, или около пътища, което значи че почти сигурно са предизвикани от запалени стърнища или изхвърлени през прозореца на колата цигари.

Вижте кадри от мястото на инцидента, изпратени до рубриката "Аз, репортерът".