Това съобщи началникът на Генералния щаб на въоръжените сили генерал Юрий Балуевски, цитиран от Франс прес. Миналия петък руският парламент реши Русия да се оттегли от ДОВСЕ, припомня АФП. "Това решение ще бъде изпълнено във вида, в който то бе прието, и според утвърдения график", подчерта Балуевски.

Той добави, че Русия и САЩ засега не трябва да бързат да се оттеглят от договора за съкращаване на ядрените оръжия със среден обсег. През октомври президентът Владимир Путин заплаши, че Москва може да се оттегли и от този договор, ако той "не придобие универсален характер".

"По-скоро трябва да предприемем мерки да привлечем към този договор страните, които имат такива ракети", заявил генералът на среща с журналисти, предаде ИТАР-ТАСС.

Турция не възразява срещу решението на Русия да се изтегли от ДОВСЕ, подчерта Балуевски. На среща в Брюксел с турския му колега "руската страна получи уверенията, че Турция не възразява срещу отменянето на договорните ограничения". Същата позиция е изразена и от председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, заяви генералът.