Най-голямата стачка в историята на германския държавен железопътен оператор Дойче бан започна още вчера по обяд.

Машинистите на товарните и пътническите влакове прекратиха работа вчера следобед.

Националният превозвач прие извънреден план за действие и остави някои влакове в движение. До 50% от локалния трафик работи, като западната част има по-добро обслужване от източната, съобщиха от Дойче бан.

В големите градове има проблеми с крайградските влакове. Това е шестото спиране на жп транспорта за последните пет месеца.

Синдикатът настоява за отделен колективен трудов договор за локомотивните машинисти с държавната железопътна компания и повишаване на заплатите с 31%.

Във Франция служителите в железопътния транспорт протестират срещу реформата на специалните режими за пенсиониране. Едва 150 влака се движат по националната железопътна мрежа, в сравнение със 700 в обикновени дни.

Железопътният транспорт и движението на парижкото метро бяха силно затруднени. Километрични задръствания се оформиха на входните артерии на големите градове.

Проблеми имаше и при електроснабдяването и газоснабдяването в страната. Стачката бе обявена в знак на протест срещу плановете на президента Никола Саркози да увеличи годините трудов стаж при т. нар. "специални пенсионни режими".

Реформата засяга общо около 500 хил. души в някои държавни фирми. Близо 50 хил. души излязоха вчера по улиците на Франция, за да протестират. Участниците в организирания от профсъюзите протест бяха обаче значително по-малко, отколкото на 18 октомври, когато в демонстрациите се включиха около 150 хил. души.

Вчера френското правителство и синдикатите се споразумяха за едномесечен срок за преговори.