Срещата с екипа на филма "Кодът", който се снима у нас, беше организирана от продуцентите от "Ню имидж". Морган Фрийман е в другата главна роля в продукцията - съвременна криминална история за двама безспорни майстори в кражбите на ценности. Режисьор е Мими Ледър, оператор - Хулио Макат.

Обичам професията си на актьор - да съм пред камерата и на сцената. Там създавам своя образ, своя свят - нещо, което ме зарежда с енергия. Изкушавал съм се понякога да заставам зад камерата вероятно защото съм поставял под въпрос гледната точка на режисьора, с когото съм работил в момента, допълни Бандерас. Той е убеден, че в киното повече пари означава по-малко свобода.

Предпочитам да имам повече свобода, затова като режисьор правя независими филми, обясни артистът.

Засега се чувствам по-уверен като актьор - играл съм в 76 филма. Като режисьор съм хрисим и смирен все още. Има толкова големи севтовни режисьори, включително испански като Алмодовар. Актьорът е преди всичко интерпретатор, а режисьорът е съавтор - изисква се повече работа, задълбочаване в нещата. Все още се уча на тази професия, каза Антонио Бандерас.

На въпрос кой друг би искал да бъде за един ден, Бандерас отговори: "Труден въпрос. Може би бих пожелал да съм жена - само за да видя как изглежда светът "от другата страна". Но не знам коя жена точно - може би Мими Ледър", завърши шеговито актьорът.

Той показа зачервените си очи и особено дясното - резултат от денонощната работа по филма, за да докаже, че не е имал време за достатъчно впечатления от България.

Харесали са му много хората, с които работи - открити, сърдечни, изключителни професионалисти, които създават много добра атмосфера за работа - както актьорите, така и техническите специалисти, и всички заети с филма. Харесва му и българската кухня, която напомня на испанската.

Много демократичен баща съм - давам възможност на децата си сами да се развиват, пазя ги и ги напътствам, но не ги наставлявам. По-скоро съм зад гърба им и им помагам да се изправят, ако се наклонят в една или друга посока. Основното между нас са доверието и любовта, разказа актьорът.