По повод протестите на аптекари министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски заяви по-рано днес, че намаляването на надценките за лекарствата няма да доведе до фалити на аптеки.

Министърът каза, че вече са направени някои отстъпки към фармацевтите, като малко е повишен процентът на новите пределни цени. Той отново поиска да се махне ДДС върху лекарствата или поне да бъде намален процентът му за тях.

Фармацевти от Плевен са готови да подкрепят утрешните протести на колегите си от столицата, ако не се стигне до споразумение с Министерството на здравеопазването. Те твърдят, че намаляването на надценката на лекарствата ще доведе до масови фалити на малките аптеки. Около 50-60 аптеки от Плевен ще имат представители в протеста на фармацевтите.

Катя Тошева е собственик на еднолична аптека и зам.-председател на регионалната фармацевтична колегия в Плевен. Според нея намаляването на надценката от 22% на 12% ще удари преди всичко малките аптеки: "Трябва да започне да се съкращава персонал, да се съкращават всякакви разходи, и в крайна сметка това ще доведе до фалит на аптеките и хаос на пазара".

Ако се намалят надценките, на пазара ще оцелеят може би само големите фармацевтични вериги.
Много аптеки ще бъдат принудени да намалят количествата и вида на лекарствата, твърди Тошева. Така за скъпо животопсасяващо лекарство ще трябва да се чака с дни, защото то ще се взима с поръчка. Обществото се манипулира, че ние сме против намаляване на цените на лекарствата, каза Тошева.

Българският фармацевтичен съюз ще настоява за намаляване на ДДС върху лекарствата от 6 до 8%, както е в останалите европейски страни.