По думите му, законодателят трябва да направи разграничение между хората, които от бедност приемат гласът им да бъде купен, и тези, които дават парите.

Във връзка с отпадането на визите за български граждани за САЩ, Байърли увери, че чак след няколко години ще може да говорим за безвизов режим.

Американският посланик припомни думите на президента Джордж Буш, че има воля за промяна на визовия режим:

"Броят на българите, които пътуват до САЩ и остават там нелегално, е голям. Но има напредък. Намалява броят на нелегалните емигранти и до няколко години ще можем да говорим за безвизов режим”.

По думите на Байърли един от основните проблеми пред България са все още силните връзки между сенчестия бизнес и политиката. А Бюджет 2008 е само едно от местата където може да се открие подобна връзка:

"Учудващо е за мен, че за поредна година се прави опит да се дадат данъчни облекчения за хазарта. Кой печели от това. Трябва да се скъса връзката между сенчестия бизнес и политиката”.

Посланикът на САЩ смята още, че за да е ефективна новата Национална агенция по сигурността, тя трябва да бъде максимално защитена от политическо влияние, което на практика означава да бъде оглавена не от политическа фигура, и да има контрол от страна на Народното събрание.