За да издължи поне част от сумата, започва кампания за безлихвено погасяване на стари сметки от страна на своите абонати.

От 2005 година цената природния газ е скочила с 12 процента, но за парното за врачанските домакинства тя не се е увеличила, за да не се създава социално напрежение, казаха от топлофикационното дружество.

В същото време абонатите във Враца дължат на "Топлофикация" близо 5 милиона лева. Фирмата е образувала изпълнителни дела, за да гарантира вземанията си. Нередовните платци са около 3 000, толкова са и домакинствата, които са се отказали услугите й поради неплатежоспособност.

В момента дружеството преговаря с „Булгаргаз” за разсрочване на задълженията. Междувременно се обмисля вариант за заместване на природния газ с алтернативно биогориво.

Новият метод предвижда да се използва евтина слама за комбинирано производство на електро- и топлоенергия и е широко разпространен в страни като Дания и Швеция. За съжаление, у нас сламата се изгаря или гние на полето, защото няма стимули за земеделските стопани.

Инж. Ангел Ангелов: "Там имат много добра организация и, респективно, субсидии за производителите на слама, и преференции за тези, които изграждат когенериращи инсталации".

Изчисленията показват, че ако въведе новата свръх евтина технология, "Топлофикация"-Враца ще спестява годишно около четири милиона лева от разходите за гориво.