Червени рози отрупаха пешеходните пътеки в цялата страна. Повод за инициативата е смъртта на 12-годишно момиче от Бургас, прегазено на зебра преди 40 дни. Организаторите се опитват да привлекат вниманието на шофьорите и на законодателя, тъй като инцидентите с пешеходци зачестяват.

Тенденцията е притеснителна - катастрофите намаляват, но жертвите на пешеходни пътеки растат. За миналата година са станали 2000 инцидента с пешеходци, 173 са загинали, пресичайки. Само от началото на годината убитите на пешеходна пътека са осем, а ранените - над 170.  

Затова е и днешната инициатива на група млади хора и родители - с цветя на пешеходната пътека те искат да почетат паметта на загиналите на улицата деца и да кажат "Стоп!" на престъпното и безотговорно шофиране.

В Бургас, откъдето тръгна инициативата "Роза на пешеходна пътека", се събраха близки и приятели на загиналото момиче. 12-годишната Валя беше блъсната и почина, пресичайки на пешеходна пътека.

Инициаторите на днешната кампания искат промени в Закона за движение по пътищата - за по-ефективни санкции за виновниците за тежки пътни инциденти. За никого не е тайна, че най-честата причина за нещастните случаи е неспазването на предимство на пешеходците, както и окаяното състояние на маркировката.

Столичната община се закани да подмени маркировката на пешеходните пътеки, така че да се виждат и през нощта.

Един квадратен метър струва 39 лева, т.е. една зебра излиза 600 лева. Сега обещанията са с подобрените материали новата маркировка да издържа цели три години, а не както досега - по един сезон.