Зелената партия е заела зам.-министърското място в правителството на тройната коалиция, защото е нямало друга възможност и това е изпаднало накрая. Скандалът в Зелената партия е много сериозен. Той е стигнал до Михаил Горбачов и до заместник-председател на ООН.

Част от разговора на Николай Бареков с бившия зам.-министър:

Водещ:  А Мирчо Циганина как се появява в тази история? Той е искал да прави първи частен затвор при вас, това ли е истината на
вашите контакти?

Д. Бонгалов: Не, Мирчо Циганина, имахме един разговор и той се свежда до следния факт, той, Мирчо Циганина е купил, доколкото знам, "Бета" - Червен бряг, трябваха му работници. Ние сме обнародвали такава наредба и имахме разговори тогава с Мирчо Циганина, да ни предостави и да дари на държавата цяла сграда, включително и пари за ограда. Аз трябва да ви кажа, че като бивш прокурор и следовател от всеки престъпник бих приел дарение в полза на държавата една сграда и примерно 200-300 хил. лева да направя ограда. Ако се води в делото, ще се брои за смекчаващо вината обстоятелство.

Водещ: Тоест вие по-либерално гледате на нещата. А Мирчо Циганина според вас престъпник ли е, в смисъл така ли гледате не него?

Д. Бонгалов: Сега, аз не знам дали е престъпник или не е, но с
удоволствие бих приел и от престъпник такова дарение, защото
това е нещо, което е откраднато от държавата, се връща в
държавата. Не виждам нищо лошо.

Още за Мирчо Циганина, за "непорочното зачатие" на съпругата на Маргина и за това как се разпределят министерските места - вж. цялото интервю в "Тази сутрин".