Помощник-държавният секретар за европейските и евроазиатските въпроси Матю Брайза ще се срещне с президента вероятно утре или вдругиден, съобщи американското посолство в Грузия.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа също изпрати в Тбилиси бившия председател на Европейския парламент Жозеп Борел, за да посредничи между правителството и опозицията.

Близо четири години след Революцията на розите, която доведе на власт президента Махиал Саакашвили, много грузинци се чувстват предадени от своя лидер.

Революционната еуфория по време на драматичните ноемврийски събития през 2003 г. постепенно беше заменена с разочарование както от популярния някога президент, наричан галено Миша, така и от политиката като цяло. Непрестанно нарастващите цени на основните храни и други стоки от първа необходимост, чийто ръст далеч надхвърля ръста на заплатите, прави ежедневието на голяма част от грузинците изключително трудно. Теа Муркиашвили и семейството й делят един покрив със семейството на братовчед й в краен квартал на столицата Тбилиси. Тя е разочарована, че Миша не е изпълнил обещанията, които е дал преди 4 години.

Теа Муркиашвили, жител на Тбилиси: "По време на Революцията на розите цялото ни семейство и цяла Грузия застанахме зад Миша и го подкрепихме."

Сега обаче Теа смята да гласува за друг на президентските избори през януари.

Теа Муркиашвили, жител на Тбилиси: "Искаме президент, който ще изпълни обещанията си, което Миша не направи. Искаме животът ни да се подобри."

Въпреки че мнозина подкрепят усилията на Саакашвили да се отърси от господстващото влияние на Русия и да присъедини страната към НАТО и Европейския съюз, недоволството срещу него се засилва. Критиците го обвиняват в авторитарно управление, заобикаляне на законите и недостатъчно бърз икономически растеж.

Икономиката на Грузия се съживи след въведените от президента реформи, но нарастващите цени сериозно засягат бюджета на средния грузинец. Средната месечна пенсия в страната се равнява на 30 щатски долара.