Съсловната организация се обяви и против ограничаването на обема на дейности в лечебните заведения. Достъпът на хората до медицинска помощ ще бъде ограничен, ако се приеме предложението един лекар да работи само по един договор.

Д-р Андрей Кехайов: "Не могат лекарите да останат само с един договор в НЗОК , защото когато отчетем регионалните особености на много райони в страната, всичко това ще рефлектира върху пациентите и ще се наложи определени пациенти да пътуват 90-100 километра, за да отидат при специалист".

Лекарският съюз и Здравната каса трябва да намерят начин да се договорят и до 1 декември да подпишат Националния рамков договор. Ако клиничните пътеки бъдат утвърдени еднолично от Здравната каса, от Лекарския съюз предричат сътресения в здравна система.


Д-р Андрей Кехайов: "Лимитиране на дейности, определяне на бюджет на болниците, този административен подход не е в полза на българските пациенти".

Лимитирането на бюджетите противоречи на Закона за здравното осигуряване и на свободния избор на пациентите кой да ги лекува и в коя болница. От съсловната организация споделят, че има риск болниците да започнат да връщат пациенти, ако надвишат лимита си.