В София се натрупа 11-сантиметрова покривка, която бързо се стопи. Утре се очакват нови валежи.

Снегът в София принуди "Гражданската защита" да препоръча да не се пътува без неотложна работа към Владая или по пътищата за Витоша.

Сняг валя в районите на Кюстендил, Драгоман, Разград, Сливен, Благоевград и Свищов, в Предбалкана от Враца до Ловеч и по високите части на планините. В по-голямата част от страната валежите бяха от дъжд.

Смесен валеж от сняг и дъжд пада над Велико Търново, Хасково, Плевен, Казанлък и Чирпан.

Движещите се през Пампорово, Рожен и "Превала" автомобили трябва да бъдат с вериги.

Там преди обяд се образуваха задръствания. Снежната покривка в района е от 5 до 15 сантиметра. Бурен вятър събори дървета на пътното платно в участъка Смолян  - Пампорово.

През следващото денонощие в цялата страна се очакват слаби превалявания главно от сняг.

Снегът отново изненада софиянци.

До обяд градският транспорт се движеше с големи закъснения. В активния за столицата съботен ден много хора трябваше да се движат пеша, което стана с цената на много нерви, заради улиците, превърнати в кални преспи. На няколко места по основните пътни артерии аварираха ТИР-ове, което предизвика километрични задръствания.

Венцислав Бонев е от Русе. Шофьор е на един от закъсалите тирове по панорамния път Симеоново - Драгалевци-Бояна. Причината да мине по стръмната улица е, че южната дъга на Околовръстното е затворена за ремонт. Човекът чува по радиото, че пътят е почистен. Никой не го спира да мине оттук, въпреки липсата на вериги.

Заради общо три закъсали ТИР-а, тази сутрин по Симеоновско шосе се образува километрично задръстване. В отстраняването на аварията се включиха, както екипи по почистване от Столична община, така и Гражданска защита.

Проблемът, според общината, е, че фирмата, ангажирана с  почистването на Симеоново  и Бистрица, не се е справила днес. Още в понеделник ще започне проверка и ще й бъде потърсена отговорност. Иначе 60 екипа опесъчават улиците на столицата.

Потърсихме за отговор Пътна полиция. Според говорителя на КАТ-София Любка Маринова, има обозначителни табели, че ТИР-овете трябва да отбиват по северната дъга на Околовръстния път.

Тя допълни още, че собствениците на тежкотоварни автомобили трябва да ги оборудват за зимни условия със зимни гуми или вериги.

Пътни инциденти имаше из цялата страна.

Основните причини за катастрофите, на които попадна нашият екип, бяха използването на неподходящи гуми и карането с несъобразена скорост.

Използването на летни и дори износени гуми на заснежена пътна настилка в планински райони е комбинация, обречена на пътен инцидент. Днес към обяд един ТИР и един автобус се завъртяха на пътя между София и Самоков. И двете превозни средства бяха с летни гуми. Шофьорът на ТИР-а, който е турски гражданин, хвърли вината върху лошата пътна настилка.

Когато обаче го попитахме защо не е сложил зимни гуми, а рискува сигурността на останалите участници в движението, турският гражданин започна да не разбира какво му говорим.

Шофьорът на автобуса не бе открит за коментар. Той беше оставил голямото возило на средата на пътя със запален двигател. А ако по някаква случайност автобусът се беше запалил, машината най-вероятно щеше да изгори насред шосето. За щастие, при инцидента нямаше пострадали и щети.

Неподходящи гуми и най-вероятно несъобразена скорост на лошата пътна настилка са били причината и една "Лада" да падне в крайпътната канавка.

Изхвърчалите от пътя коли бяха традиционна гледка днес. Зимните гуми и сравнително почистената настилка не бяха спасили и този шофьор. Автомобилът беше изхвърчал от пътя минути преди появата на нашия екип. Изнервеният шофьор, който усилено търсеше помощ по телефона, отказа да застане пред камерата, за да каже своята версия за това, което се е случило.

За разлика от предишния шофьор, този не беше успял да стигне до крайпътната канавка, защото на пътя му се е изпречил междуградският автобус на Бистрица.

Километрични задръствания има по пътя София-Варна след Велико Търново.

Затворен е проходът "Шипка”, пътуването в Смолянско е изключително трудно. Пътна полиция в цялата страна работи с увеличен капацитет.

Затворен е пътят Шумен - Разград заради закъсали автомобили. 19 селища областта са без ток, а областният град Шумен - и без вода.