Яйцата, една от най-пълноценните храни, съдържат не по-малко антиоксиданти от ябълките, установиха канадски учени, цитирани от ЮПИ. Екип от университета на Алберта изследва жълтъци от яйца на кокошки, хранени преобладаващо с царевица и пшеница. Оказа се, че те съдържат триптофан и тирозин. Тези аминокиселини са със силни антиоксидантни свойства, които предотвратяват сърдечносъдовите заболявания и рака.

Канадските учени искат да установят всички антиоксиданти в яйчния жълтък. Те планират да изучат и как се усвояват яйцата. В предишно свое изследване екипът установи, че яйчните протеини се преобразуват от ензими в стомаха и тънките черва и образуват пептиди, които действат като АСЕ-инхибитори - лекарства срещу високо кръвно налягане.