Независимо че водоподаването в засегнатите райони бе възстановено още вчера, консумацията е много голяма и водопреносната система не може да се напълни, за да осигури необходимото налягане и водата да достигне до потребителите от високите етажи и зони в града, обясниха от ВиК.

Управителят на дружеството Валентин Вълканов прогнозира, че проблемът ще се реши най-късно до 2 часа през нощта.

Вчера дежурният диспечер във ВиК каза пред bTV, че проблемът ще се до вечерта, но уви, това не се случи.

Ремонтът на скъсания водопровод ще приключи най-рано след седмица. За да намерят временно решение на проблема, от ВиК пренасочиха вода към зоната, която остана на сухо заради аварията. Но подаването на вода от една в друга зона е доста сложен процес и заради разликите в налягането по-старите водопроводи в града започнаха да се пропукват, а по улиците текнаха реки.


Водната криза в Шумен продължава вече трети ден

Водоснабдяването беше прекъснато заради две аварии. Повредите са отстранени, но водата, която се подава е с нисък дебит и все още не може да захрани целия град.

Още от сутринта хора с кофи и туби се редят на опашки пред изворните чешми в Шумен.

Водоснабдяването на Шумен беше прекъснато още във вторник заради две аварии, но дори и след отстраняването им, водата е пусната само в някои райони на града. Това е така, тъй като свлачище прекъсна основния водопровод и Шумен от три години е на резервно захранване.

От ВиК уверяват, че водоснабдяването в Шумен ще бъде възстановено изцяло в ранния следобед.