При 100% увеличение на брашното спрямо миналата година, цената на хляба досега е увеличена само с 30%.

Снежана Влаеску има средно голяма фирма за производство на хляб и хлебни изделия. Миналата година тя е купувала тон брашно за 400 лева. Тази година е трябвало да плати двойно повече: "Към днешна дата цената на брашното е 880 лв. или 900 лв. Изключително голям, скокът е двоен."

Цената на хляба обаче е повишена с около 30% и сега килограм хляб по цени на едро струва 1,50 лв.

"Търпим изключително големи загуби, а не може да се говори за спекулативна цена в никакъв случай, тъй като на нас основният ни консуматив е брашното", отбелязва Снежана.

Ако иска да остане на пазара освен за брашно хлебопроизводителят трябва да осигури и средства за модернизация, а най-евтината машина в това производство струва 10 хил. евро. Работниците в бранша пък непрекъснато настояват за по-високи заплати, а и желаещи да работят във фурна се намират много трудно.

"Изключително специфичен труд е, защото на хората им трябва минимум шест месеца, за да се обучат, за да започнат от едно по-ниско ниво в самата работна смяна. За да стане майстор, му трябва минимум една година, има нощни смени. Дневната смяна започва от ранните часове", обяснява още Снежана.

Въпреки трудностите тя е решила, ако цената на брашното не расте, да не повишава цената на хляба. Не знае обаче как ще се движат цените на горивата и тока, които също са важен компонент от ценообразуването.