Да се премахнат интегралните бюлетини, защото са прозрачни, и да се гласува с обикновени бели бюлетини, осведомява "Труд". Това изискване да залегне в Избирателния кодекс предложиха вчера изненадващо от "Атака". Без отговор останал един от основните въпроси - с каква преференция ще се избират депутатите (преференция е възможността избирателите с вота си да пренареждат кандидатдепутатската листа, съставена от партията - б.р.). Заседанието на комисията протекло без кворум. "Под строй" се явили само депутатите от БСП. От месеци е ясно, че под законопроекта за избирателен кодекс ще се подпишат само ГЕРБ и "Атака", убедени са от "Синята коалиция" и БСП. Изборите за президент и за кметове и общински съветници най-вероятно ще бъдат в един ден. Очаква се това да бъде в края на октомври 2011г. Новият кодекс може да се окаже истинско препятствие за ДПС. Вече бе смекчена първоначалната революционна идея на ГЕРБ и "Атака" да се гласува само в дипломатическите представителства. Това пречеше да се разкриват секции в градове с много българи, в които нямаме дипломати. Според последната редакция секции ще могат да се откриват и извън посолствата и консулствата, но в тях задължително ще трябва да има представител на държавата. Ако се въведе уседналост, живеещите в чужбина българи ще могат да пуснат бюлетина за кмет само ако имат настоящ адрес в родината
за определен период от време. Идеята е той да е 10 месеца. "Атака" предлага по-крути мерки - 18 месеца. Една от идеите в кодекса, на която особено държат десните, е на местните и президентските избори догодина да се въведе за първи път гласуване по интернет.

***
"Традицията е като правя първа копка, да идвам задължително да откривам обекта. Надявам се за следващия отоплителен сезон да режем лентата на съоръжението, чиято инвестиция е 100 млн. лева, и открива 300 работни места в строителството", цитира "Труд" изказването на премиера Бойко Борисов при първата копка за нова централа за производството на електрическа и топлоенергия на "ЕВН България" в Пловдив. Проектът, който е по технология на "Сименс", е най-модерното когенерационно съоръжение на Балканите. "Той има голямо значение за Пловдив, защото ще гарантира сигурност при снабдяването с енергия, както и в опазването на околната среда", обяви министър-председателят на Долна Австрия Ервин Прьол. Двамата с Борисов получиха макети на новото съоръжение, което трябва да влезе в експлоатация до края на 2011 г. Първата копка направиха с лопати.

"Труд" информира, че са открити пет измамни сделки с общински имоти с подправения подпис на Бойко Борисов, когато е бил столичен кмет. Най-скандалната афера с фалшивия подпис на бившия кмет е "Златното пате".

***
"В държава, в която премиерът се опитва да превърне осем милиона сънародници в обекти на своята политика, не е зле да има и един политически субект, да има алтернативна визия и политика", цитира "Труд"думите на  президента Георги Първанов. Така той коментира в Стара Загора твърдението на премиера Бойко Борисов от неделя, че вече не е държавен глава, а
политически субект (намеквайки, че готви свой обществен проект - б.р.).

"Земя" акцентира: "Не е зле да има алтернатива на Борисов. БСП и ДСБ имат общи критики към кабинета". В унисон "Атака" съобщава, че сините оттеглят подкрепата си към ГЕРБ, след съгласуване с БСП. А интервюто на Тодор Теохаров за изданието, бивш ръководител на Държавна инспекция за борба с корупцията и спекулата, представя тезата за съзнателното ликвидиране на антикорупционната инспекция от БСП.

"Монитор" обобщава: Костов уж подкрепя властта, а се опитва да се предпази от операция "Възмездие". Това, което изглежда като новина, е, че благодарение на Командира едва ли не, бил изслушан шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов. Сега по-същия начин щели да препитат шефовете на НАП и НОИ. Според Костов до миналата година имало основно разминаване между стратегическите документи на България и тези на Европейския съюз, а сега
позицията на правителството била много по-реалистична.

***
"Ако някой смята, че ще си води детето за 20 лв. на детска градина и то ще яде качествено, нека да обясним на драгите родители, че това няма да стане. За да не расте болна нация, време е да извадим пари и да си платим данък за нашите деца", изказа становището си министър Мирослав Найденов пред "Сега".

"Труд" обобщава резултатите от първия публичен търг с тайно наддаване за продажбата на металургичния комбинат "Кремиковци", който е пропаднал. Не се явили кандидати да купят производствената площадка, заедно с активите, свързани с производството. Началната цена на обособената част от
имуществото на комбината е била 565 517 510 лв. Според процедурата за продажбата - от вчера тя е с 20%, или със 113 103 502 млн. лв. по-ниска. При втория търг, който вече ще е явен, "Кремиковци" ще струва поне 452 414 008 лв. Очаква се той да бъде насрочен в първите седмици на ноември. Кандидатът, предложил най-високата цена, ще бъде обявен за купувач.

Държава и производители ще опитат да защитят пред Европа марка "Българска ракия", пише "24 часа". На среща при вицепремиера Симеон Дянков е обсъждан пътят, по който Гърция и Франция са направили това. Финансовият министър е възложил на икономическото министерство да проучи този опит. Ако успеем,
страната ни ще получи 50% по-ниска ставка за акциза и литър ракия ще е по-евтин с около 2 лв. Това е можело да стане преди 3 г., но две български правителства не са се възползвали от директивата на ЕС. "Има европейска практика за акцизни облекчения на продукти от национално значение. Франция и Гърция извоюваха "традиционният ром" и "анасоновите напитки" - узо, да
се облагат с 50% по-нисък от стандартния акциз", казва Пламен Моллов, шеф на Националната лозаро-винарска камара.  

Виното залежава в избите, износът спадна с 70%, а производството с - 50%, алармира "Земя". Евтиният труд не може да бъде наше предимство, представя своята позиция проф. Стефан Стоилов, икономист и финансист, пред "Труд". Изводът е категоричен- за един и същи резултат (за единица производителност) у нас се плаща над два пъти по-малко в сравнение с ЕС-15. Искането на синдикатите за значително повишаване на минималната заплата е напълно резонно. Борисов циментира бедността, са категорични в интервю за "Земя" икономистът Георги Ангелов и колегата му Кръстьо Петков.

Банкоматите да показват таксата си, коментира в анализ "24 часа". Задължително здравно, задължително допълнително пенсионно, задължителни монополи. Сега и задължителни дебитни карти. Не трябва да е задължително! Като задължителния "стаж", който е версия "ХХ век" на крепостното право. И него не трябва да го има. Днес сме ХХI век. Плащанията над 5000 лв. и работните заплати - само по банков път! Това иска правителството, за да се бори със сивата икономика, неплащането на данъци и осигурителни вноски. Ще рече, правителството не признава българския лев, ако е в "прекомерни" количества - 5001 лв. в брой не са законно платежно средство в България. Посредници в плащането могат и трябва да бъдат не само банки, а и пощенските станции и други доставчици на платежни услуги, например EasyPay.
Банкоматите да се препрограмират с допълнителен екран, на който при всяка трансакция се изписва размерът на таксата и има два бутона - червен и зелен - за отказ и за потвърждение.

Директната връзка между малките и големите населени места е водещата идея в новата национална транспортна схема, казва за "Телеграф" зам.-министърът на транспорта Камен Кичев. Влакът е този, който е лимитиран във времето и се явява приоритет. Който не си е платил здравните или пенсионните осигуровки, няма да получава лична карта, задграничен паспорт и шофьорска книжка. Такава идея се обсъжда сред управляващите, разкри за "Монитор" председателят на здравната парламентарна комисия Десислава Атанасова. Целта е всички хора да бъдат принудени да се осигуряват. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов за пореден път се възмути, че 1,7 милиона българи не се съобразяват с това си задължение, а очакват европейско ниво на здравеопазването. Над 40 болници ще съдят Здравната каса, осведомява "Пари". Здравните заведения ще искат НЗОК да им плати и лихвите за забавянето, което е в размер на 125 млн. лв. Задават се и протести.  

Мария Неделчева, евродепутат от ГЕРБ в групата на ЕНП, е сигурна, че единната стратегия за ромите няма да натежи на бюджета на ЕС, коментира "Монитор". Пари за малцинствата са давани, но не се знае къде са отивали, няма контрол на национално ниво, няма дългосрочна визия как да се ползват средствата. Смея да твърдя, че няма нужда от допълнителни средства. И в сега съществуващите програми има средства, които трябва да бъдат просто използвани.

Рекламна кампания за 1,4 млн. лв. ще популяризира европрограмите, информира "Пари". Инициативата включва микс от реклами, PR дейности и събития, които ще продължат до края на годината.