Проливните дъждове през последното денонощие в Пакистан отнеха живота на още близо 400 души, с което общият брой на загиналите при наводненията от началото на седмицата достигна 670, съобщи ДПА.

Излезлите от коритата реки са залели хиляди селища, разрушени са десетки мостове и съобщителни инсталации, прекъснати са пътища и са наводнени милиони декари обработваема земя, посочва агенцията.

В най-силно засегнатата област, Хибер-Паксутква, над 400 000 души са без покрив. В района, станал жертва на най-тежкото наводнение в Пакистан от 1982 г. насам, са изпратени военни подразделения с вертолети и транспортна техника, които да окажат помощ на спасителните и възстановителните екипи. Пострадали са и пакистанската част от Кашмир и провинция Пенджаб.

Предишната седмица наводнения в провинция Белуджистан отнеха живота на още няколко десетки и хиляди бяха принудени да напуснат домовете си. Мусонният период през юли и август в Пакистан винаги е съпроводен със силни дъждове, но рядко с толкова висока интензивност, посочва ДПА.   

Проливните дъждове причиниха смъртта на 65 души и в източните и североизточните райони на Афганистан, съобщи Ройтерс.