
Ръководителят на проекта д-р Джеймс Ърскин подбрал 134 студенти, които трябвало да потиснат всички свои мисли за шоколада или да споделят колко много обичат да похапват от това лакомство.
След това студентите трябвало да направят своя избор измежду две марки шоколад, като им било внушено, че изборът им ще бъде взет под внимание от изследователите. Под внимание обаче не бил взет техният избор, а количеството изяден шоколад.
Жените, които се опитали да спрат да мислят за силното си желание да похапнат от лакомството, изяли средно 8 шоколада, докато другите участнички в изследването, които открито говорели за това свое желание, изяли 5 шоколада.
При мъжете не бил наблюдаван същият ефект, като в групата, в която открито се говорело за лакомството, били изядени повече шоколади. Според д-р Ърскин, най-добрата препоръка към хората, които се опитват да се откажат от консумацията на шоколад, е да не се стремят да го избегнат напълно.