
Според психолози, генетичната обусловеност на вкуса означава, че може да е по-трудно децата да се научат да се хранят правилно, отколкото се предполага.
Ние приемаме, че възпитанието и социалната среда определят начина ни на хранене. Новото изследване категорично опровергава тази теория, каза ръководителят на екипа проф. Тим Спектър. Различните кампании за здравословно хранене е добре да бъдат съобразени с факта, че някои хора са крайно неподатливи на подобни призиви.
В изследването си британските учени са работили с над 3000 двойки близначки на възраст от 18 до 79 години. Техните предпочитания са били разделени най-общо на 5 групи - привърженици на плодовете и зеленчуците, алкохола, пърженото месо и картофите, нискомаслени продукти или пренебрегващите месото и рибата.
Резултатите показват, че от 41 до 48 процента от индивидуалните предпочитания са генетично повлияни. Най-силната връзка между вкуса и гените е при консумацията на кафе и чесън.