Данните сочат, че за последните няколко години в България е завишен приемът на сол, мазнини и захар.

Приемът на натрий, чийто основен източник е готварската сол, е два-три пъти над горната граница. Делът на мазнините съставя 35-40% от общата енергийна стойност на храната при препоръчителен максимум от 30%. Висока е и консумацията на добавена захар специално при децата.

Нездравословното хранене предразполага към свръхтегло, затлъстяване, сърдечно-съдови и ракови заболявания. Злоупотребата с готварска сол увеличава риска от хипертония.

Повече от 50% от възрастните българи са с наднормено тегло, от които 20% със затлъстяване. Всяко пето дете е с наднормено тегло, като близо 1/4 страдат от затлъстяване.

Вж. повече в официалния сайт на Световния ден на прехраната.