Десетки опасни мостове в цялата страна. Експерти предупреждават, че съоръженията буквално се разпадат, но не се поддържат и може да вземат жертви.

Някои от мостовете не са ремонтирани от 20-30 години, откакто ги има, но по тях всеки ден минават стотици хора - пеша или с автомобил.

Точна сметка за броя на опасните мостове не може да се направи

Но експертите смятат, че те са десетки в цялата страна. Още преди три години bTV сигнализира за проблема. Тогава показахме в какво лошо състояние е мостът Чавдар в София. Три години по-късно ремонтът му започна.

Мостът на река Марица, който свързва димитровградските села Зетьово и Скобелево, обаче е затворен. По права линия разстоянието между селата е около километър. От три години мостът на е затворен и сега това разстояние е 40 километра. Местните казват, че е строен от германци и след като гаранцията на съоръжението изтекла, никой не сигнализирал изпълнителите.

Опасните мостове като него са десетки. Според експерта професор Енчо Дулевски, някои от тях дори не са затворени, а се ползват всеки ден. Дулевски посочи за пример  пешеходни мостчета из Родопите, правени преди 20-30 години. Повечето са в критично състояние и за много малко от тях са намерени средства, за да се поправят, каза експертът.

Най-големият проблем е, че пари за ремонти и поддръжка няма

Намират се, чак когато се случи инцидент. В София за последна година са ремонтирани 30 моста. Още 18 трябва да бъдат ремонтирани до края на годината. Зам.-кметът Любомир Христов каза, че общо има над 80 моста. По думите му по-голяма част от тях са изследвани.

Хората в Зетьово и Скобелево обаче ще трябва да почакат. А междувременно ще им се налага или да разчитат на приятели от отсрещния бряг, или да преплуват реката.

От Агенция „Пътна инфраструктура” съобщиха, че над 3 милиона и 500 хиляди лева ще бъдат изхарчени до края на годината за ремонти на 16 моста по пътищата на страната. Най-много ремонти се очакват във Варненска, Русенска и Софийска област.