Най-малката пациентка с диагноза салмонела е само на 10 дни. В момента бебето вече е добре и предстои неговото изписване. Тежко е състоянието на други три деца, на възраст между 1 и 4 години. Те живеят в различни квартали на града.

Единствената връзка между четири от заразените деца е, че са се хранили от млечните кухни. Затова кухнята „майка” и петте пункта за раздаване на детска храна в Хасково за затворени.

Д-р Стефка Младенова, директор "Здравен контрол " в РИОКОЗ-Хасково: "Значи и два случая да са, които показват поне от един обект, за нас това е притеснително, че може в обекта някаква причина да има".

Затварянето на млечните кухни паникьоса майките в града, които се съмняват, че може би децата им също са заразени, без досега да се показали симптоми. Засега обаче резултатите от персонала на млечните кухни не доказва, че заразата е тръгнала от там.

Изследванията продължават и пътят на заразата тепърва ще се доказва. Салмонелата прониква в човека чрез рохки яйца, недобре опечено пилешко месо и непреварено мляко. Болният човек става преносител на заразата и може да я предаде чрез използване на едни и същи вещи у дома например.

Симптомите са разстройство, повръщане и висока температура - затова често личните лекари не търсят специалисти, а се опитват да лекуват болния с антибиотик, като при всяка друга инфекция. Това обаче влошава състоянието на пациентите, казват инфекционистите.