Един срещу друг застанаха настоящият кмет Евгений Желев, кандидатирал се като независим и подкрепен от БСП, и ректорът на Тракийския университет - Светлин Танчев, издигнат от ГЕРБ.

В битката за кметския стол в Стара Загора доктор Желев и професор Танчев спориха за начина, по който местната власт обслужва гражданите.

Светлин Танчев: "Гражданите се посрещат с усмивка, приемат им документите и оттам хората тръгват по мъките”.

Д-р Евгений Желев: "Имаме система за контрол и мога да кажа в какво време се движи преписката, дали и при кого закъснява”.

Опонентите бяха единодушни, че обгазяване в последната година градът на липите не е преживявал. Или почти не е. Двамата обаче се разминаха по въпроса, кога замърсяването на въздуха ще се превърне в лош спомен от миналото.

Д-р Евгений Желев: "С инсталирането на тези пречиствателни инсталации в рамките на 2-3 години, каквито са европейските изисквания, този проблем ще отпадне.

Светлин Танчев: "2-3 години от технологична гледна точка сигурно са необходими, но от гледна точка на здравето на гражданите това е огромен срок”.

Д-р Евгений Желев: "Аз казвам реалности. Никога не съм си позволявал да говоря популистки и хората трябва да го знаят. Другият начин да спрем замърсяването е да затворим ТЕЦ-овете. Ще го направим ли?! Няма да стане!”

Светлин Танчев: "Да, но, д- р Желев, това означава ли "Не можем да затворим ТЕЦ-овете, дайте да затворим Стара Загора?!"

Д-р Евгений Желев: "Не сме го затворили, както виждате, нещата са се подобрили и ние нямаме замърсяване!”

Разширен репортаж за въздуха, който дишат старозагорци, гледайте утре, 27 септември, по bTV в предаването „Тази сутрин”, този път от студиото в София.

bTV продължава да пътува из страната, за да чуе вашите проблеми преди изборите за местна власт. Следващата седмица сме в Благоевград и Кюстендил.

Пишете ни какви са проблемите в тези райони, какви изисквания имате към бъдещите им кметове и какво не знаем за града, в който вие живеете. Адресът е [email protected].