По този повод независимите руски медии изразиха съмнения относно воденето на разследването.

"Беркин и Алимов са били пуснати на свобода преди няколко дни", посочва източникът на Интерфакс, имайки предвид Алексей Беркин и Олег Алимов.

Имената на двамата фигурират и в списъка на задържаните лица, потвърден за АФП от московския общински съд.

"Заподозрените изчезват от делото за убийството на Анна Политковская", гласи иронично заглавие в днешния брой на вестник "Комерсант", който също отбелязва, че Алексей Беркин е бил освободен още онзи ден вечерта поради липса на доказателства.

"Следователите вече пуснаха един от фигурантите по случая. Другият има непоклатимо алиби - по време на убийството на журналистката бил в затвора. Трети пък бе арестуван във връзка със съвсем друг случай", пише изданието.

Според "Комерсант" намиралият в затвора към момента на убийството през октомври 2006 г. е Сергей Хаджикурбанов, бивш служител на московската полиция, който също присъства в официалния списък на заподозрените.

Вестникът отбелязва още, че този списък съдържа 11, а не 10 имена, както обяви генералният прокурор Юрий Чайка.

Сред заподозрените е и офицерът от руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Павел Рягузов, който ще бъде съден отделно от военен трибунал. "Комерсант" посочва, че той е бил задържан във връзка със съвсем друг случай.

Братът на един от заподозрените в убийството на Политковская е обвинен в едно от най-скандалните престъпления през последните години в Латвия - опит за убийство едновременно на четирима души, обяви прокурорът Юрис Степанов, който води следствието по делото, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Мавсар Исаев, брат на един от групата задържани в Москва за организирането на убийството на Политковская - Ахмед Исаев, е обвинен в Латвия в опит за убийство през януари тази година на бизнесмена Константин Стецюк, двете му дъщери (на 9 и 3 години) и тяхната бавачка. Според прокурора Степанов по искане на латвийската прокуратура Ахмед Исаев вече е разпитан в Москва за евентуална връзка с покушението над Стецюк. Прокурорът обаче не коментира дали хората от групата заподозрени в убийството на Политковская имат отношение към поръчковото покушение над латвийския бизнесмен.

По-рано главния прокурор на Русия заяви, че по делото Политковская са арестувани 10 души - организатори, съучастници и извършители на престъплението. Наличните доказателства показват, че тази престъпна група е извършила няколко поръчкови убийства както в Русия, така и в Украйна и Латвия.