Отменено е бедственото положение в община Свиленград. В Тополовградска община остават в сила въведените извънредни мерки, съобщи пресаташето на областната администрация в Хасково Дарина Стаматова.

На пострадалите от пожарите в тополовградските села Радовец, Присадец и Филипово ще бъде оказана помощ от страна на институции и ведомства, с които областният управител Райна Йовчева е имала среща и разговори, допълни Стаматова.

Тя уточни, че ще бъдат предоставени фургони на 33-мата жители на тези населени места, които останаха без подслон. Освен това, от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии ще бъдат отпуснати средства за ремонт на обществени сгради в опожарените села, в които също ще могат да бъдат настанени бездомните хора. Така те ще имат възможност да изберат по-добрите за тях условия за живеене, обясни Стаматова.

Йовчева се е договорила с министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем да бъдат ремонтирани всички частично изгорели къщи, които подлежат на реконструкция. Очаква се от Министерството на труда и социалната политика да предоставят финансова помощ до 1000 лева на човек.

Проблемите на пострадалите от пожарите в Хасковска област ще бъдат обсъдени на заседанието на Министерски съвет в четвъртък.