Швейцарският министър на външните работи Мишлин Калми-Рей е говорила за европейската политика на страната си на традиционната годишна конференция на швейцарските посланици, съобщава вестник "Тан".

Калми-Рей е споменала наближаването крайните срокове във връзка със споразумението с Европейския съюз за свободно движение на хората. Тя обърнала внимание на присъединяването на България и Румъния към ЕС, което налага преговори, за да бъде отразено при подновяването на споразумението. Срокът на действие на документа бе ограничен на седем години, за да бъде улеснено одобрението му от швейцарците на референдум, отбелязва "Тан". И по двете точки има възможност за свикване на референдум.

Швейцарският вестник припомня, че страната е длъжна да съобщи решението си на Брюксел до 31 май 2009 г. Ако бъдат произведени референдуми по един или и по двата въпроса, евентуално "не" на швейцарците ще има неизброими последици, подчертава "Тан". При условие, че е трудно да си представим ЕС да се задоволи със споразумение, чието действие е ограничено до 25 от неговите 27 страни членки, премахването на свободното движение на хората ще повлече отмяната на всички най-важни двустранни споразумения между Швейцария и Европейския съюз, отбелязва изданието.

"Тан" съобщава още, че швейцарското правителство ще разгледа молбите на България и Румъния страната да им отпусне средства по линия на приноса й за европейските фондове.