Днес в страната е обявен ден на траур. Само за последното денонощие са регистрирани близо 90 нови пожара. Нови пожари избухнаха днес около столицата Атина. Знамената в града бяха спуснати наполовина в знак на траур.

Поне 63 души са загинали в пожарите. Десетки са изчезнали. Гърция беше потресена от трагедията на една майка, изгоряла заедно с 4-те си деца край село Захаро в западната част на полуостров Пелопонес.

С общи усилия беше спасен музея в Олимпия - мястото, където столетия наред са се провеждали древните Олимпийски игри. Пострадало е обаче мястото където е погребано сърцето на основателя на съвременните Олимпийски игри Пиер Дьо Кубертен. Това даде повод на кмета на града да каже, че е могло да бъдат спасени и други селища след като са успели да спасят Олимпия.

ЕС мобилизира сили от всички държави-членки, за да помогне на Гърция в борбата със стихията. Страната получава най-голямата помощ, която ЕС е оказвал някога. Русия също е изпратила авиационна техника, а Израел - няколко десетки пожарникари и 3 хеликоптера.

Независимо от пристигащите на помощ екипи, десетки къщи изгоряха пред очите на техните стопани. Спасителни екипи са евакуирали 27 селища заплашени от пожарите. Те са в областите Илия, Месина и Аркадия.


Десетки хора са изчезнали безследно. Военни патрулират с джипове и мотоциклети, за да предотвратят нови умишлени палежи. Има нови пожари в областите Аркадия, Янина и други. Огънят продължава да бушува в Евия и Пелопонес.

До момента 110 села в Гърция са изгорели в следствие на пожарите. Огънят е унищожил над 4000 дка гора. Пожарите обхващат и нови области, тъй като се движат много бързо заради силния вятър.

32-ма души са задържани от полицията като заподозрени за умишлен палеж.

Все още няма информация каква е националността на 63-те жертви. “Хората масово бягат от населените места, където са пожарите. Хората казват, че се чувстват бежанци в собствената си държава.

Те бягат към моретата. Направени са специални палаткови лагери – с палатки за по пет човека. Освен това, приютяват хора безплатно в хотели, на безопасни места. Тези, които имат роднини, се настаняват при тях. В момента 50 човека от едно село са в безизходица.

Гръцкото правителство е обявило помощи за пострадалите - дават се 3000 евро на човек от пострадалото население, 10 000 евро за ремонт на къщи; увеличен е размерът на помощите за загубата на роднини – от 6000 на 10 000 евро, увеличен е и размерът на помощите, които ще вземат пострадалите, получили трайни увреждания на здравето заради пожарите – от 4500 евро на 8000 евро.

Гърция към момента не е искала помощ от България за справяне с пожарите. От вчера помощ тук оказват Франция, Италия и Испания.

Турският министър–председател Реджеп Тайип Ердоган е първият държавник, който е изказал съболезнованията си за трагедията към премиера на Гърция Костас Караманлис.