Стотици хора останаха без дом, а 30 човека за момента няма къде да отидат.
Втори ден в общините Тополовград и Свиленград е обявено бедствено положение, въпреки че днес огнената стихия беше овладяна.

Днес огън в бедстващият пограничен район няма. Тук там дими. Всичко до турско е черно. Селата Присадец, Варник и Филиповци са в пепел и руини.

Днес от руините на къщата в Присадец бяха извадени телата на семейство Манолови. Краката на бай Петър са били ампотирани и затова до последно съпругата му Анастасия се е опитвала да го извади от горящата къща. За смъртта на родителите си, днес децата им обвиняваха кметския наместник.

Хората от бедстващите села разказват, че огънят е дошъл внезапно от няколко страни. Затова всеки опит да бъде спасено нещо е бил безуспешен.

Днес хората от изгорелите села се върнаха, за да огледат пораженията. Някои изравяха почернели буркани със зимнина, други прибираха от земята опечени картофи. За повечето от тях нощта е била безсънна.

В потушаването на огнената стихия се включиха повече от 300 човека от цялата страна. На помощ на пожарникарите дойдоха полицаи, жандармеристи, военни. Армията и близките рудници осигуриха 3 тежки верижни машини. В късния следобед част от войниците започнаха да помагат на хората от бедстващите села.