Какво се крие зад тази идея и подкрепят ли я в ромския квартал "Изток", ще разберете от репортажа на колегите ни от Пловдив.

Досега свързвахме ОМОН с руските спецчасти, действащи при масови безредици в най-горещите точки на страната и подчинени директно на Москва - разчетена, абревиатурата означава „Отряд Милиции Особого Назначения”.

Формированието, което е на път с такова име да се появи и у нас, означава друго - Организация на малцинствата за отбрана от насилие.

Борислав Даскалов – областен лидер на Евророма: „Гражданското сдружение ОМОН е идея на група млади хора, спортисти, те са отслужили хора, най-важното е, че нямат криминални досиета и минало. Засега единствено знам техния девиз - ред, законност, справедливост и сигурност. Отдавна са го замислили - от това, с което се занимават, със спорт, да се намесят по отношение на онова, което се случва по махалите”.

Засега тези момчета остават невидими. Въпреки това, вече са се снабдили с униформи - черни кърпи и черни фланелки с надписи ОМОН, камуфлажни панталони и кубинки. Снощи са имали и сбирка. В ромския квартал "Изток", обаче, повечето от хората, които срещнахме, не бяха чували нищо за новите командоси.

От полицията в Пазарджик заявиха, че за защитата на населението се грижат те.

Мирослав Стоянов - говорител на ОДП Пазарджик: „Има си нормативна уредба, която регламентира кой какво прави в държавата и единствено и само органите на МВР имат тези правомощия - да пазят сигурността на хората и домовете им.

Сдружаването на граждани не е основание да започне прокурорска проверка срещу организацията им или самите тях, коментира за bTV Окръжният прокурор. На този етап, регистрацията на пазарджишкия ОМОН ще се отложи.

Иначе, готовност за основаване на такива движения имало и в Пловдив, Стара Загора и София.