54-годишният активист Йошихиро Танджо беше арестуван днес и обвинен в отправяне на заплаха срещу Абе. Танджо, които е безработен, ръководи малка крайнодясна група в Курашики (Западна Япония). Той отрязал част от малкия пръст на ръката си и го изпратил в колет до седалището на Либерално-демократическата партия на Абе. Колетът съдържал също протестно писмо и ДиВиДи със запис на кървавата ампутация, направен от самия Танджо.

Ампутацията на пръста е традиционна практика на японските крадци, често свързвани с крайната десница. Кървавият ритуал доказва вярност към клана или служи за изкупление на допусната грешка.

Храмът Ясукуни е в памет на 2,5 милиона загинали във Втората световна война, сред които има и военнопрестъпници. На 15 август - 62-ата годишнина от края на войната, Абе и министрите от кабинета му с изключение на един не посетиха храма.

Ежегодните посещения на предишният премиер на Япония Джуничиро Коидзуми в същия храм ставаха причина за остри протести от страна на Китай и Северна Корея.