Същевременно вестник Файненшъл Таймс пише, че напливът на чуждестранни работници във Великобритания от Източна Европа е преминал своя връх.

Британското министерство на вътрешните работи оповести, че за второто тримесечие на 2007 г. броят на кандидатите за работа в Обединеното кралство от приетите през 2004 година източноевропейски страни е бил 49 500, което е с 2400 души по-малко от първото тримесечие на годината и с почти 7000 по-малко от колкото през същия период на 2006 г.

Според консервативната опозиция обаче, ситуацията с имиграцията е извън контрол, тъй като след ограниченото отваряне на трудовия пазар за българи и румънци напливът на чужденци се е увеличил. Френският министър на имиграцията и националната идентичност Брис Ортфьо призна, че Франция леко изостава от поставената цел за 2007 г. да бъдат върнати 25 000 чужденци с нередовни документи.

В изявление за вестник Монд министърът изразява опасения, че влизането на Румъния и България в ЕС е усложнило ситуацията. Преди тяхното присъединяване извежданите от страната румънски и български граждани са представлявали 30 процента от общия брой депортирани.