Според тях, проектът ще обхване част от територията на парка и ще унищожи природата и водните ресурси.

Исканията на природозащитниците са за прозрачност при реализирането на „Супер Паничище" и обществено обсъждане на проблема. Обезпокоителното, според тях е, че въпреки многобройните им искания те не получават информация за мащабите на проекта. Еколозите настояват да бъде направена проверка относно законността на започналото вече изграждане на път и ски лифт.

Цвета Христова: Министерството на околната среда и водите не се е произнесло относно екологичната оценка на проекта Паничище - езерата - Кабул и всъщност смятаме, че преди да имаме такава екологична оценка не трябва да се строи нищо.

Въпреки че нямаха разрешение от кмета на Община Сапарева баня, еколозите блокираха пътя към хижа „Пионерска", но само предизвикаха недоволството на преминаващите. Въпреки недоволството природозащитниците бяха категорични, че ще продължат с акциите си, защото природата не бива да бъде средство за печелене на пари.

Михаил Михов: „Искаме природата в България да се запази чиста не искаме от нея да печелят единици, искаме да печелим всички ние като я имаме и като й се радваме, и като ни зарежда с позитивно мислене”.

Кметът на община Сапарева баня Сашо Иванов, подчерта, че проектът „Супер Паничище" не нарушава границите на Национален парк „Рила" и строежа е напълно законен. Той потвърди, че се строи, но не в защитените територии.