През 1607 г. баварският владетел Максимилиан Първи построил пивоварна за светла бира. По-късно тя станала прототип на днешната Хофбраухаус. През 1828 година крал Людовик Първи разочаровал частните производители като провъзгласил кралската пивоварна за обществена.

Преди векове бирата в Бавария не е била просто напитка, а основна храна. Затова пивоварите изпробвали различни съставки и често предизвиквали с това дори смърт за пияниците. Това станало причина в началото на 16 век властите да издадат специален Закон за чистотата на бирата, който е в сила до днес.

Надениците и ястията от свинско месо, сервирани в "Хофбраухаус", са приготвени по стари баварски рецепти и също отговарят на изискванията за "чиста" храна. От бирарията се шегуват, че ако се нанижат наденичките, които гостите изяждат там за една година, ще се получи 20-километрова върволица. Всеки ден заведението посреща 30 000 клиенти.

Легенда разказва, че бирарията има дух - хранител. Алоис Хингерл най-редовно пиел бирата си там. Когато умрял и отишъл на небето, страдал толкова силно от носталгия по родния град и "Хофбраухаус", че Господ го изпратил с мисия при баварското правителство. Докато минавал над Мюнхен обаче Алоис усетил аромата на бирата, забравил за мисията и се приземил в любимата бирария. Оттогава той пие там бира след бира и с невидимото си присъствие насърчава жаждата на гостите.