Европейският парламент одобри компромисен списък от съставки, от които може да се произвежда водка. Това са картофи, жито и грозде.

Противниците на предложението - Полша, Финландия, Швеция, Литва, Латвия и Естония смятат, че водката трябва да се произвежда единствено от жито и картофи. Техните искания обаче са в разрез с много други дестилатори на традиционната напитка в останалите страни от Евросъюза.

Световният пазар на водка възлиза на 12 млрд. долара годишно. САЩ и Южна Африка следят отблизо дебатите, защото те правят спиртната напитка от захарна тръстика.

Според предложението на Европейския парламент, дестилирането на водка може да става от всички селскостопански продукти, стига това да бъде обозначено на етикета.

Нововъведението се очаква да бъде гласувано през септември тази година, стига да получи одобрението на Световната търговска организация в края на август.

За обикновените потребители на водка обаче няма никакво значение какви са съставките под етикета. Проучване сред жители на Брюксел е установило, че почти никой не може да определи каква точно водка пие.