Ако не бъдат отменени данъците за реколта 2009 година на 100%, тютюнопроизводителите ще излязат на масови протести в София през следващата седмица. Това заяви заместник-председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите Асен Кичуков.

"Ще поискаме вече пълния размер от 143 милиона, които са нотифицирани за 2010 година, за да могат производителите да си платят и данъците", заяви Кичуков.

Според него в стратегията за устойчиво развитие на тютюнопроизводството трябва да се отбележи снижение на тютюнопроизводството до 2020 година. Кичуков обясни какво Управителният съвет на асоциацията ще представи на Консултативния съвет.

"Разпределението на средствата за референтния период да се прилагат по схема 3. Това означава, че всички произведени количества през референтния период 2007-2009 година, независимо дали само една година тютюнопроизводителите са произвеждали тютюн, да се делят на три и чак тогава да се изплащат средствата", заяви Кичуков.

От НАТБ ще поискат да не се взимат предвид задълженията на тютюнопроизводителите, които имат към този момент, както и да не се изискват изплатени всички задължения за първия транш. Кичуков припомни, че НАТБ се е съгласила с Министерството на земеделието и храните да бъдат изплатени 70 млн. лв., а остатъкът от 73 млн. лв. да се заложи в Бюджет 2012.