Хиляди активисти на антивоенни и антиглобалистки движения очакват президента на САЩ тази вечер в Рощок. Буш ще пристигне там за срещата на групата на осемте най-развити индустриални държави.

Днес членове на обществена организация за подпомагане на бедните страни в Африка уличиха в лъжа световните лидери. Мирният протест съдържаше обвинението, че лидерите на "клуба на преуспяващите" не спазили обещанията си да сложат край на бедността в Африка.

Облечени като Пинокио, протестиращите бяха с дълги носове, намек за това, че тези, които управляват света, са лъжливи както героя от детския роман на Карло Колоди.

Участниците в "живата карикатура" са членове на Международната организация "Оксфам". Тяхната цел е защита, подпомагане и развитие на бедстващите народи в света. Мотото на организацията е: "Бедността може да бъде победена".

***
Германското градче Хайлигендам е в напрегнато очакване на срещата на Г-8. Властите са предприели засилени мерки за сигурност на форума.

От вътрешното министерство нееднократно предупредиха, че не бива да се подценява и опасността от терористично нападение, като се има предвид факта, че в Хайлигендам ще се съберат най-важните световни фигури.

На срещата ще присъстват и музикантите Боб Гелдоф и Боно, които за пореден път ще призоват лидерите от Г-8 да положат усилия за премахване на бедността. Те ще са там и за да напомнят на канцлера Ангела Меркел за обещанието й форумът да гласува по-голяма помощ за Африка.

Боно предупреди, че ако лидерите не изпълнят обещанията си, ще последват протести, които може да прераснат в насилие.

Някои антиглобалисти смятат, че мерките за сигурност са ненужно строги и определят полицейските акции като нарушение на правата им.

Демонстрантите недоволстват главно срещу глобализацията и срещу промените в климата. Те дори превърнаха прочутото полярно мече Кнут в свой талисман.