Днес за пореден ден те излязоха пред болницата в знак на протест срещу ниските заплати и недостига на оборудване в Спешна помощ.

Точно преди месец от клиниката по изгаряния в ”Пирогов” бяха изписани двамата миньори, пострадали при тежък взрив в мина ”Ораново”. Въпреки изгарянията от 60 и 80 % и двамата оживяха. Днес един от лекарите, които им помогна, д-р Евгени Узунов протестираше заради недостига на техника в клиниката.

Доктор Узунов получава за 12 часовите си смени 400 лв. основна заплата. Сестрите в ”Пирогов” получават между 250 и 300 лева, а санитарите 185 лева.

За пореден ден пациентите в ”Пирогов” изчакваха търпеливо протеста да свърши. Въпреки неудобството те напълно подкрепят исканията на медицинските работници.

Днес на среща с протестиращите бяха ръководството на лекарския съюз и председателя на парламентарната комисия по здравеопазването.

Д-р Борислав Китов: ”Моето лично мнение е, че трябва да се регламентират тези плащания, които хората и сега правят, но нерегламентирано. Защото ако се увеличи вноската, тя ще бъде намалена от други данъчни тежести и приходите в бюджета ще са едни и същи”.

За утре е насрочена срещата между ръководството на болницата и Министерство на здравеопазването. Ако преговорите се провалят, в ”Пирогов” вече са събрали необходимата подписка за започване на ефективна стачка. Тя обаче няма да започне по-рано от седмица, защото медиците са длъжни да обявят евентуалната стачка със седемдневно предизвестие.