Студената война е отмина, отбеляза американският държавен глава, като коментар на последните изявления на Путин относно разполагането на американския противоракетен щит в Европа. Москва няма от какво да се страхува, заяви Буш.

”Моето послание ще бъде: "Владимир, вие не трябва да се страхувате от противоракетната отбранителна система. Всъщност, защо да не си сътрудничим за противоракетната отбрана? Защо и вие не участвате заедно със САЩ. Моля, изпратете вашите генерали при нас да видят как работи тази система. Изпратете и вашите учени. Нека да обсъдим този въпрос открито и да бъдем напълно прозрачни.”

Напоследък Москва зачести с откритите прояви на недоволство от намеренията на Вашингтон да разположи в Чехия и Полша елементи на системата си за противоракетна отбрана. Президентът Путин вече заплаши, че Русия ще вземе ответни мерки.
Тази тема беше в центъра на вниманието и на разговорите на Буш в Прага. Президентът Вацлав Клаус изрази подкрепата на страната си за политиката на САЩ.

Последните социологически проучвания обаче сочат, че 60% от чешките граждани не одобряват разполагането на американските радарни системи на тяхна територия.

На срещата е била обсъдена и възможността за поддържането на опозициите в Куба и Беларус, както и положението с правата на човека в постсоциалистическите държави.

Американският гост говори и на международната конференция за демокрацията и сигурността, организирана от израелския център "Шалом" и Пражкия институт за проучване на сигурността.

Конференцията в Прага е посветена на ролята на дисидентите, на международните институции и медиите, в процеса по установяване на демокрация в авторитарните страни.

Американският президент се срещна с дисиденти от различни страни, като Северна Корея, Китай, Куба, Египет, Иран, Ирак, Саудитска Арабия и Сирия. 

 ***
Чешкият министър на отбраната Власта Парканова ”възпя” плана за разполагане в страната на радар от американската система за противоракетна отбрана. Тя записа диск с песни на тази тема, предназначен за президента Джордж Буш.

Говорителят на министерството съобщи, че подаръкът, който ще бъде връчен на президента при пристигането му в Прага, изразява приятелството между чехи и американци. Той уточни, че в записа министърката се изявява относително скромно - в хора.

***
В България министрите на външните и вътрешните работи, както и зам.-кметът по транспорта на София ще дадат информация за посещението на Буш в България, което е част от европейската му обиколка. Той пристига на 10 юни.