От днес нарушаването на правилника за движение по пътищата в Гърция става лукс, който мнозина ще се замислят дали да си позволят. Неспазването на предимство, неспирането на знак „Стоп", преминаването на червен светофар, неправилното изпреварване и арогантното шофиране с цел впечатляване на околните вече се глобяват със 700 евро.

Паричното наказание е със 110% по-голямо от глобите, които бяха в сила до вчера. Ако в автомобила е открито антирадарно устройство, глобата е 2000 евро. Полицията има право да отнеме свидетелството на шофьора за 30 дни и да спре колата от движение за 60. Наказанието е ново.

Със 110% се увеличават и глобите за шофиране след употреба на алкохол, които варират от 200 до 1200 евро и се съпътстват от минимум два месеца затвор и отнемане на книжката за шест месеца.

Ако водачът бъде заловен втори път зад волана в нетрезво състояние в рамките на две години, глобата е 2000 евро и тя се съпътства с минимум щест месеца затвор и лишаване от право за шофиране за пет години. Превишената скорост се наказва от 40 до 350 евро.

Гърция има славата на страна с едни от най-опасните пътища в Европейския съюз. Благодарение обаче на строителството на нови и качествени пътища и на засиления полицейски контрол за първите четири месеца на тази година органите на реда са констатирали 15% по-малко катастрофи и 20% по-малко жертви в сравнение със същия период на 2006 г.