Канцлерът Ангела Меркел заяви, че "ужасните картини" на протестиращи, които хвърлят камъни, показват необходимостта от засилени мерки за сигурност.

Меркел се възмути от действията на демонстранти с черни качулки в град Рощок, близо до курорта Хайлигендам, където ще се проведе срещата на върха. Полицията съобщи, че над 400 нейни служители са били ранени при протестите в Рощок в събота. Тридесет полицаи са със счупвания и рани. Организаторите съобщиха, че 520 демонстранти също са пострадали, 20 от които тежко.

Германските власти затвориха повечето пътища, водещи към курорта ”Хайлигендам” на Балтийско море, който вече бе отцепен с 12-километрова ограда. Атмосферата около ”Хайлигендам” сега е спокойна. Тридневната среща ще започне в сряда, а Меркел ще бъде домакин на лидерите на Великобритания, Франция, Япония, Италия, Русия, Канада и САЩ.

***
Почти всички организации, които призоваха за протести през изминалите дни, се разграничиха от уличното насилие и обявиха, че безредиците са причинени от ултралеви автономни демонстранти, които нямат нищо общо с мирните цели на протеста, а търсят само сблъсък с полицията.

От своя страна полицията призна, че е подценила готовността за насилие сред определени групи и обяви, че засилва мерките за сигурност и проверките на границите, по гарите и летищата.

Около курорта Хайлигендам е издигната телена ограда, дълга 12 км, която изцяло отцепва района. Охраняваната зона е с ширина 20 км, като забраната включва и зона от 14 км навътре в морето. Очаква се срещата да бъде охранявана от най-малко 16 000 полицаи.

***
Три дни след сблъсъка между полицаи и антиглобалисти в Рощок, при който бяха ранени над 1000 души, от външното ни министерство казаха за bTV, че нямат информация за арестувани българи.

Сред арестуваните е имало наш сънародник. Шефът на полицията в Макленбург, който следи за спазването на реда за срещата, потвърди информацията: „Имаше един арестуван от България. Разпитан е вече и е освободен. Нищо повече не можем да ви кажем, освен че се е случило. Знаем подробности, но са следствена тайна.”