За корупция Китай осъди на смърт висш правителствен чиновник. Присъдата идва в момент, когато Китай затяга контрола върху храните и медикаментите след серия скандали и смъртни случаи.

Смъртната присъда е необичайно тежко наказание за толкова високопоставена фигура, но Чжън ще обжалва и вероятно ще получи доживотен затвор, коментира Би Би Си. Той беше обвинен, че е взел около 850 000 долара подкупи срещу одобрението на стотици лекарства. Само една от замесените в скандала компании е получила лицензи за над 270 медикамента, главно антибиотици.

След като уволни Чжън преди две години, правителството нареди да се преразгледат 170 хиляди разрешителни, издадени по негово време.

Пекин е под силен натиск след множеството случаи на износ на нискокачествени храни и медикаменти.
Миналата година некачествено стерилизиран антибиотик предизвика смъртта на 11 души. 13 бебета пък починаха от недохранване, след като се оказа, че са пили изкуствено мляко, което няма хранителна стойност.

В същото време САЩ обвиниха китайски производители за некачествена храна за животни, която също доведе до десетки смъртни случаи на кучета и котки. Наскоро Вашингтон спря доставките на паста за зъби, заради опасения, че в нея има отровни вещества.

Китайските власти се опитват да затегнат контрола над огромния брой нерегулирани компании, много от които използват по-евтини и дори опасни добавки, за да пестят разходи, отбелязва Ройтерс.

Днес правителството обяви планове за изтегляне на опасните или неодобрени храни от пазара, което е безпрецедентно решение.