Изложба с непознати за широката публика факти и изобретения се представя от днес в Националният политехнически музей в София.

Името на Асен Йорданов е забравено в България, но не и в САЩ. Там той е смятан за един от бащите на съвременната аеронавтика. Йорданов изобретява първия безжичен телефон с телефонен секретар, който нарича "Джордафон".

Автор е на десетки книги, по които американските астронавти и до днес се подготвят за полети в Космоса. Самият Нийл Армстронг, който кацна на Луната, го цитира и казва: "От господин Джорданов съм се учил да летя".

Фармакологът проф. Димитър Пасков е откривател на лекарството срещу детски паралич. То се извлича от блатното кокиче и се използва като медикамент в целия свят.

Друг малко известен факт е, че именно българин оборва нацистката теория за "чиста раса". Това е антропологът Методий Попов, който провежда серия изследвания през 1936 г. и ужасен от фашистката идеология, връща на Хитлер ордените, които получава от германското правителство.

В наши дни благодарение на български учени и техните открития, страната ни все още е шеста космическа сила в света. Българска е първата космическа оранжерия в света, която е летяла в Космоса. Неин автор е Таня Иванова.

Изложбата може да бъде посетена до 10 юни.