Опашки от автомобили и изнервени шофьори - тази гледка е обичайна през последните няколко дни на Дунав мост. Причината е започналият ремонт на съоръжението.

Най-сложна е ситуацията през уикендите, когато освен колоните от камиони има и много румънски автомобили, които отиват на море. По наблюдения на Областно пътно управление, през моста за една минута преминават от един до пет автомобила. За да се стигне от България до Румъния, по време на ремонта, са нужни между 30 минути и час. Някои от шофьорите го приемат по-спокойно, докато други са повече от ядосани.

Причината за задръстванията е липсата на достатъчно място за паркиране в района на граничния пункт от българска страна. Докато румънците имат доста голяма буферна зона от КПП-то до моста, в Русе не е така.

"При нас площите за паркиране са малко по-къси и по-малки, в резултат на което се образуват опашки и по кръговото движение и това допълнително създава напрежение”, обясни Мария Дамянова, началник отдел „Инвестиционен" при Областно пътно управление – Русе.  

Първоначално поставените светофари за регулиране на движението са премахнати, тъй като не са се оказали удачно решение. Сигнализацията вече се подава от служители, които преценяват на място интензивността на трафика и пускат автомобилите на 20-25 минути. Ремонтът на моста върви по график, увериха от Пътно управление - Русе. Крайният срок за приключването му е 28 август.