Прокурор Николай Кокинов заяви, че Шарланджиева е възпрепятствала делото "Топлофикация".

Според него Нинова я е подбудила да избави от наказание свидетеля по делото и шеф на фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев. Все още не е ясно дали наказателното производство няма да бъде и срещу него.

Наказателното производство е образувано след събрани доказателства от сигнал до Върховната касационна прокуратура и използвани специални разузнавателни средства, обясни Николай Кокинов.

Шарланджиева е изнесла и информация по делото “Топлофикация” и това го е отклонило, поясниха разследващите. Според схемата зам.-министърката Корнелия Нинова е мотивирала приятелката си Татяна Шарланджиева как да води разпитите на Красимир Георгиев още от началото на делото миналата година. Досега бизнесменът е разпитван три пъти и така целият ход на делото е изместен.

От утре започват разпитите на всички по това наказателно производство. В прокуратурата ще бъде призован, но като свидетел, и самият наблюдаващ прокурор по делото срещу бившия шеф на Топлофикация - Божидар Джамбазов.

От прокуратурата не уточниха как и защо е оказван натиск само върху Шарланджиева при разпитите единствено на Красимир Георгиев, след като на разговорите с всички свидетели досега са присъствали по двама следователи. Разпитаните са повече от 10, тъй като според събраните доказателства, освен “Фронтиер”, още 14 фирми са превеждали пари по личните сметки на Вальо Топлото.
***
Съсобственикът на фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев е призован да се яви на разпит. Това заяви главният прокурор Борис Велечев, след като беше изслушан от Парламентарната комисия по корупция.

По-рано днес агенция "Фокус" съобщи, че адвокат, упълномощен от Георгиев, е внесъл в Националната следствена служба молба, в която заявява категоричната готовност на бизнесменът да продължи да оказва пълно съдействие на разследването.

В документа е посочено, че на Георгиев му предстои лека операция. Възстановяването след нея е около две седмици. След това той е на разположение на разследващите органи за допълнителни показания.

***
С разпит на бившия зам.-министър по бедствията и авариите Делян Пеевски продължи другата проверка на прокуратурата по разменените обвинения на Ангел Александров и министъра на икономиката Румен Овчаров. Пред журналисти Пеевски обясни, че никога за нищо не е лобирал и очаква да му се извинят. 
 
Той уточни, че не е изявявал желание да се оттегля от поста си, а и още не бил получил мотивите за уволнението. Според Пеевски всички събрани данни по проверката дотук доказват, че никога и за никого не е лобирал.


***
Въпреки сътресенията около разследването обвинителният акт по делото "Топлофикация" ще бъде готов през юли - тогава, когато изтича законовият срок. Главният прокурор Борис Велчев уточни, че прокуратурата ще е готова да обоснове всички обвинения.

Попитан дали обвиненията срещу Шарланджиева и Нинова означават, че и министър Румен Овчаров ще бъде подведен под отговорност, Велчев отговори отрицателно. Главният прокурор избегна да назове следващите евентуални обвиняеми.Той обаче обясни, че проверката по паралелния скандал, която засяга “Булгартабак”, Държавния резерв, националното следствие и взаимните обвинения в изнудване и натиск, ще приключи скоро.

Велчев каза, че поканата към експерт от Евпорейската комисия е за ролята на наблюдател, който ако накрая бъде попитан, да потвърди пред обществото, че се работи компетентно и безпристрастно.

Според Иван Костов закритото изслушване на Велчев в комисията наложило усещането, че няма да бъде потърсена реална отговорност нито от Ангел Александров, нито от Румен Овчаров.
Костов не уточни какво е породило това безпокойство, но бе категоричен, че формирането на временна анкетна парламентарна комисия ще оправи нещата.

***
Европейската комисия няма намерение да праща свой експерт в България. Това обясни за bTV говорител на европейският комисар Франко Фратини. Според него комисията разглежда писмото, което са изпратили главния прокурор и вътрешния министър като неофициално и информативно. В писмото българската страна предлага да приеме експерт, който да се запознае на място с действията на органите.

***
С дипломатична формулировка представителят на Европейската комисия в София Майкъл Хъмфрис, отхвърли безпрецедентото искане на българското правителство  Брюксел да изпрати външен наблюдател за конкретно разследване в страна членка.

Пред агенция "Фокус" Хъмфрис изтъкна, че Европейската комисия не би могла да поеме отговорността на българското правителство: "България вече е пълноправен член на ЕС и институциите й трябва да предприемат точните и необходими мерки за справяне със скандала.”

***
Същевременно министърът на вътрешните работи Румен Петков даде висока оценка на действията на прокуратурата по повод повдигнатите обвинения към следователката Татяна Шарланджиева и бившия заместник-министър Корнелия Нинова.