
Най-сигурният показател за това, че напитките са с лошо качество е цената, твърдят производителите. Ако двулитрова бутилка се предлага на цена под 75 - 80 стотинки, това е знак, тя е произведена при лоши хигиенни условия и да съдържа вредни за здравето подсладители и оцветители.
Румен Стоянов – производител: “Това, което се използва в момента - това са захарин, цикламат и аспартам. Те си имат норми, трябва да бъдат в допустими норми. А примерно там се използват повече захарин и цикламат, които са по-евтини и по тоя начин за тях напитките излизат по-евтини”.
Безалкохолните напитки са сред най-рисковите за здравето храни у нас, заедно със сладкарската продукция. Според проверяващите санитарни инспектори сред най-често срещаните нарушения е именно наличието на забранени съставки, което често не се отбелязва на етикетите. Заради старта на летния сезон от днес РИОКЗ проверява и обекти в курортните комплекси.
Д-р Пенка Димитрова - Дирекция “Здравен контрол” в РИОКОЗ: "Ще се проверяват обекти за търговия с храни, заведения за обществено хранене, включително и тези в детските заведения, ученически лагери, почивни станции и хотели".
Проверките трябва да приключат до 11 май, месец преди началото на активния туристически сезон.